«

»

2011. Március 17. Alsómocsolád-Szederkény


Nem sokkal a minden résztvevő számára felejthetetlen tanulságokkal és élményekkel szolgáló selb-i kirándulás után egy szép nagy baranyai körben meglátogattuk a Klaszter két termelő tagjának, a Szemán Stúdió Kft és a Baranya Tégla Kft telephelyeit.

A Szemán Stúdió szederkényi telephelyén megtekintettük a cég két fő üzletkörének, a villamos és gázkemence építés és a fagyálló, elsősorban kerti kerámiák gyártásával foglalkozó műhelyeit. Szemán János tulajdonos közismert tagja a magyar kerámikus szakmának. Kemencéi mindenhol megtalálhatók, úgy a nagyüzemekben mint az egyéni műhelyekben. Az általa kifejlesztett bizonyítottan fagyálló technológiával gyártott szabadtéri edényei sok magyar város így pl. Pécs köztereit díszítik. A látogatás során megállapíthattuk, noha üzemére nem éppen a herendi pedantéria a jellemző, a munkahelyi légkör kiváló és termékei is kifogástalan minőségben kerülnek a piacra.

A Baranya Tégla Kft utolsó mohikánként küzd a fennmaradásért a kerámiaipar legnagyobb ágazatában, a téglagyártásban. Kiss Róbert tulajdonos régi téglás, és a Baranya-Tolna Megyei Tégla és Cserépipari Vállalat privatizációja során vásárolta meg az alsómocsoládi gyárat. A gyárban hagyományosnak mondható körkemencében égetik a téglát, ugyanakkor a nyersanyag olyan jó minőségű, hogy a végtermék akár épülethomlokzatokra is kerülhet. A látogatás során körvonalazódott egy klaszteres közös projekt: Nagy Márta kerámikusművész, a Művészeti Kar professzora egy UNIC partner város Delft számára tervezi egy kerékpár-alagút belső burkolatát. Felmerült, hogy a burkolatot a Baranya Tégla Kft gyárthatná le.  A program végén nem maradhatott el a szerény vendéglátással egybekötött kötetlen beszélgetés sem.