«

»

2011. március 6-9. Selbi kirándulás

A Dél-Dunántúli Porcelán és Kerámia Klaszter szakmai programjának összeállításakor az egyik kiemelt projektelem volt egy közös, az iparág európai kontextusait is felvillantó többnapos tanulmányút megvalósítása. Eredetileg azt terveztük, hogy az úti célunk Limoges (Franciaország) lesz, aminek az apropóját, azon túl, hogy a város a porcelánipar egyik európai fellegvára, az UNIC URBACT hálózat révén kialakult szakmai kapcsolatok adták.

Ugyancsak kedvező alkalmat jelentett volna az a nemzetközi kiállítás és konferencia, amit az ipari kerámia és az új alkalmazási lehetőséget témájában tervezett a limoges-i székhelyű „Európai Kerámia Központ”.  A konferencia azonban elmaradt, és közösen úgy döntöttünk, hogy a célpont egy közelebbi város, a németországi Selb lesz.

Selb egyértelműen az európai porcelánipar, ahogy itt mondják, a „weissen gold” első számú központja. E státusz minden dicsőségével és szomorúságával együtt. A dicsőséget a városban megtelepedett vezető német márkák, a Hutschenreuther, a Rosenthal, a Villeroy & Boch, Schönewald, stb. és az ehhez kapcsolódó háttéripar és még az 1980-as végén is 40000 porcelánipari munkahely jelentette. A szomorúság pedig az 1990-es évek porcelánipari válságához kapcsolódik, jelei a válság következtében elvesztett több mint 30000 munkahely, a bezárt gyárak, a város csökkenő lakossága.

Az utazásunk megszervezésében a szintén UNIC partner selb-i Porzellanikon Múzeum volt a segítségünkre. A Múzeum célja a város és az egész német porcelánipar dicsőséges korszakát bemutató tárgyi emlékek megőrzése. Két bázisuk van, a selb-i múzeumgyár, és a hohenberg-i porcelánmúzeum. Mindkét kiállítóhely grandiózus! A hohenberg-i múzeumban több mint 150.000 műtárgyat őriznek, a selb-i múzeumgyárban – egy komplett porcelángyár – pedig 9000 m²-en követhető végig a porcelángyártás teljes technológiai folyamata.  Itt van a világhírű Rosenthal Stúdió munkásságát bemutató kiállítás, és a porcelán legújabb felhasználási lehetőségeit is megismerheti a látogató.

Programunkat Wolfgang Schilling úr, a múzeum igazgató-helyettese állította össze. Igazi németes precízséggel illesztett a programba minden fontos helyszínt, de gondja volt arra is, hogy a hasznos és kellemes mindannyiunk számára elfogadható arányban legyen egymással. Természetesen megnéztük a Porzellanikon mindkét telephelyét. Ellátogattunk a Rosenthal selb-i gyárába, látogatóközpontjába és outlet üzletébe. Megnézhettük a város minden nevezetességét és emlékezetes előadásokat hallottunk a térség különleges turisztikai vonzerejéről, a környéken szép számmal megtalálható porcelángyárakat egységes turisztikai termékké szervező „Bajor Porcelánút”-ról. Találkozhattunk a várost is magában foglaló Wunsiedel megye elnökével, Dr. Karl Döhler úrral. A hazaindulás reggelére is maradt egy meglepetés, Wilhelm Siemen úr, a Porzellanikon igazgatója búcsúzott tőlünk, és csoportunk minden tagja az európai porcelánipar történetét bemutató fantasztikus kiadványt kapta ajándékba.

Felejthetetlen élmény volt!